Het belang van een goed beplantings- en verlichtingsplan

Aangezien zowel de beplanting als de verlichting veel invloed heeft op de uitstraling van uw tuin, is het belangrijk dat deze elementen worden meegenomen in uw tuinontwerp. Wat u van ons kunt verwachten, is een gedetailleerd beplantingsplan en verlichtingsplan waardoor het eindresultaat van uw tuin een stuk inzichtelijker wordt.

Beplantingsplan

Samen met onze ontwerper bepaalt u allereerst de juiste plaats voor de borders, uw terras of een grasstrook. Nadat we de grondkwaliteit hebben beoordeeld, zal onze ontwerper aan de hand van de hoeveelheid lichtinval samen met u een keuze maken wat betreft kleurenschema’s van de borders, vormen en groeiwijzen van de planten. Een groen geraamte van bladvaste planten is altijd de basis voor een goed beplantingsplan. Vanuit hier werken we verder en passen we het beplantingsplan helemaal op uw persoonlijke wensen aan.

Plantenlijst

Om u een compleet beeld te geven van de planten in het tuinontwerp stelt onze ontwerper een plantenlijst samen. Bij deze samenstelling wordt gelet op:

  • De hoeveelheid licht en schaduw in uw tuin;
  • De aanwezige grondsoort;
  • Het kleurenschema;
  • De bloeitijd van de gebruikte beplanting.

Verlichtingsplan

Wanneer u er een drukke werkdag op heeft zitten, wilt u ook ’s avonds nog van uw tuin kunnen genieten. De juiste verlichting is daarom enorm van belang en maakt uw tuin helemaal af. Om te voorkomen dat u in een later stadium uw tuin overhoop moet halen om een lichtkabel in de grond te leggen, raden wij aan om het verlichtingsplan tegelijkertijd met het tuinontwerp te laten opstellen. Bewaar dit verlichtingsplan vervolgens goed, zodat u geen schade aanricht bij eventuele latere tuinwerkzaamheden.

Het opstellen van een verlichtingsplan

Wanneer wij een verlichtingsplan voor u gaan opstellen, gaan wij als volgt te werk:

  • Samen met u bepalen we de keuze voor 230V of 12V. Hierna leggen we de lichtkabel vakkundig aan.
  • Bij het maken het verlichtingsplan delen we de tuinverlichting op in zones. Denk hierbij aan functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Iedere zone wordt apart aangesloten op een lichtcircuit en kan met een aparte schakelaar aan worden gezet.
  • Meer is niet altijd beter. Om deze reden brengen we niet te veel verlichting aan, maar zoeken we naar een perfecte balans tussen licht en donker. Dit geeft tevens het mooiste eindresultaat.
  • Sommige planten of elementen in uw tuin lenen zich ervoor om in de spotlight te staan. Samen met u kijken we daarom of we een mooie boom, bamboe of bijvoorbeeld een vrijstaande heester kunnen uitlichten. Hierdoor ontstaat een sprookjesachtig en ruimtelijk effect.

Maak vrijblijvend een afspraak wij nemen graag de vele mogelijkheden met u door!