Boomverzorging is de benaming voor het onderhoud dat een boom moet krijgen om gezond en mooi in vorm te blijven. Om deze reden is boomverzorging een essentieel onderdeel van het tuinonderhoud. Belangrijk hierbij is wel dat de boom op de juiste manier wordt verzorgd. Zo kan een verkeerde snoeiwijze de bloeiperiode bijvoorbeeld belemmeren. Beschikt u niet over de kennis die u nodig heeft wat betreft boomverzorging? Onze vakhoveniers helpen u graag!

Wat valt er onder boomverzorging?

Boomverzorging omvat verschillende onderhoudswerkzaamheden, namelijk:

  • Bomen snoeien. Het snoeien van de bomen in uw tuin is een jaarlijks terugkerende klus. De voornaamste reden voor het snoeien, is om de vorm en functie van de boom te behouden. Zo kan een boom namelijk te groot worden en hierdoor meer zonlicht wegnemen: een goede reden voor een snoeibeurt!
  • Bomen rooien. Wanneer een boom te groot wordt en snoeien niet meer het gewenste effect heeft, kunt u ervoor kiezen om de boom te rooien. Ook wanneer u last heeft van boomwortels of u de boom gewoon beu bent, is dit vaak de beste oplossing.
  • Boomstronken verwijderen. Ook het verwijderen van boomstronken valt onder boomverzorging. Na het rooien van een boom moet de boomstronk namelijk verwijderd worden. Dit is geen gemakkelijke klus en wordt daarom vaak uitbesteed.

Wanneer kan een boom gesnoeid worden?

Het snoeien van bomen is een klus die kennis vergt. Bomen groeien namelijk op verschillende tempo’s en op verschillende manieren. Om deze reden is er niet één periode waarin alle bomen gesnoeid moeten worden, maar kan dit per boom verschillen. Voor de meeste bomen geldt dat zij het best in de winter gesnoeid kunnen worden, omdat ze dan in hun winterrust verkeren. Daarnaast kunt u bij een kale boom beter zien wat u snoeit en hoe de vorm wordt. De zogenoemde ABC bomen mogen echter niet gesnoeid worden als ze kaal zijn. Wanneer dit wel gebeurt loopt er sap uit de snoeiwonden wat een negatief effect heeft op de komende bloeiperiode. Denk bij ABC bomen aan Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Daarnaast mag ook de notenboom niet gesnoeid worden als hij kaal is. De zomermaanden zijn voor deze bomen wel geschikt.

Heeft u vragen over verzorging van uw bomen of advies over het verwijderen van uw boom, nodig ons vrijblijvend uit.