De tuin in februari

Ook in februari is er genoeg te doen in de tuin. De dagen worden weer wat langer en de temperatuur kan alweer flink stijgen. Het gazon verdient al wat aandacht. Tijdens zo’n temperatuursverhoging kun je starten met het inzaaien van de kale plekken in het gazon. Toch kan de winterkou in deze maand ook juist door- of alsnog inzetten. Om beschadiging te voorkomen kun je tijdens vrieskou beter niet over het gazon heen lopen. Wanneer er door regen grote plassen water op blijven staan is het noodzakelijk om in actie te komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken. Strooi vóór half februari kalk in de border, de moestuin en over het gazon. Een vijver heeft in februari nog niet veel aandacht nodig.

Snoeien kan in februari volop, bij voorkeur als het niet vriest. Onder andere de fruitbomen mogen deze maand worden gesnoeid. Snoei deze zodanig dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt. Ook heesters en andere struiken en planten kunnen nu gesnoeid worden. Doe het wel deze maand, anders zullen ze in de zomer niet in topstaat verkeren. Bij het snoeien van coniferen moet je oppassen dat je niet te diep terugsnoeit. Alleen taxus mag heel ver worden teruggeknipt. Andere coniferen mag je nooit tot op kaal hout snoeien. Clematissen die niet in het voorjaar bloeien mogen nu gesnoeid worden.

Februari is ook een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden. Verder kun je binnen alvast de eerste eenjarige zomerbloemen zaaien in potjes of kweekbakjes. Wat extra kleur in de tuin breng je in februari snel aan door bloeiende primula’s en viooltjes  op tafel te zetten. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen.