Overwinteren kuipplanten

Overwinteren kuipplanten

Kuipplanten zijn blikvangers en sfeerbrengers met hun vaak uitbundige bloei en tropische ’look’. De meesten zijn niet winterhard en moeten in een vorstvrije ruimte overwinteren. Haal ze naar binnen voordat de kans op nachtvorst aanbreekt.

10 overwinteringstips:

     1. Stop op tijd met bemesten.

Het is belangrijk om de planten vanaf augustus alleen nog mest te geven met een laag stikstofgehalte (N) en relatief veel fosfor (P) en kali (K). Geef vanaf september helemaal geen mest meer.

  1. Zorg dat de potkluit niet te nat wordt.

Als de planten met een natte potkluit naar binnen gaan, loop je kans dat de wortels gaan rotten. Zet ze daarom voor het naar binnenhalen eventueel eerst een tijdje onder een afdak of onder de tuintafel, zodat de regen er niet bij kan.

  1. Breng de planten zo laat mogelijk naar binnen.

Planten die lang buiten blijven staan, zijn weerbaarder. Breng ze dus zo laat mogelijk naar binnen, maar let intussen wel goed op de weersverwachting en houd rekening met de herkomst van je planten. Let extra goed op bij jonge planten, die zijn gevoeliger voor vorst dan oudere exemplaren.

  1. Pak ‘m in.

De wortels van planten zijn altijd minder goed bestand tegen vorst dan de bovengrondse delen en dat geldt des te meer voor planten in potten. Goed om te weten: er zijn speciale hoezen te koop voor het (tijdelijk) ’inpakken’ van planten in pot.

  1. Geef af en toe water.

Vrijwel alle kuipplanten zijn bladhoudend en dat maakt ze gevoelig voor uitdroging. Vooral bij een schrale, oostenwind is de kans daarop aanwezig. Zorg – zolang ze buiten blijven staan – voor een beschutte plek en geef bij droogte af en toe water.

  1. Bladverliezend of bladhoudend?

Geschikte overwinteringsplekken voor bladhoudende kuipplanten (oleander, callistemon) zijn een kasje of een koele kamer. Bladverliezende soorten (knolgewassen) kunnen ook in het donker (garage, kruipruimte) overwinteren.

  1. Juiste temperatuur, licht en water.

De meeste kuipplanten verlangen een temperatuur tussen 5-12°C.

  1. Vliesdoek tegen de kou.

Over het algemeen is een iets te warme ruimte minder schadelijk dan wanneer het (langdurig) te koud is. Is dat laatste het geval, omwikkel de planten dan (luchtig) met vliesdoek.

  1. Laat ‘m niet verdrogen.

Geef tijdens de overwintering heel matig water, maar let erop dat de planten niet verdrogen. Vaak ontstaan er eerder problemen door nattigheid dan door droogte

  1. Overwinteringsadressen.

Heb je geen geschikt onderkomen voor je kuipplant(en)? Er zijn ook overwinteringsadressen bij kwekers en tuincentra. Daar kun je kuipplanten tegen betaling laten overwinteren.