pas op voor teken!

Lyme grootste vijand buitenwerkers

Jaarlijks worden ongeveer 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Koplopers onder de slachtoffers zijn buitenwerkers zoals boswachters, hoveniers en militairen. Een teek is een kleine parasiet die zich met zijn monddelen vastzet in de huid van zijn gastheer om bloed te zuigen. De beet is over het algemeen niet pijnlijk en wordt daardoor vaak niet opgemerkt.

Teken komen niet alléén voor in natuurgebieden maar ook in stadsparken, grasdijken, weilanden en tuinen. Vaak wordt gesteld dat het tekenseizoen van maart tot november is maar door de zachte winters zijn teken het hele jaar door actief. Alleen tijdens hete en droge zomermaanden is de activiteit minder. Teken hebben een voorkeur voor warme, vochtige plekjes zoals liezen, knieholten en oksels. Omdat kinderen kleiner zijn, zijn teken bij hen vaak op het hoofd te vinden: bij de haargrens en achter de oren.

De ziekte van Lyme kan iedereen overkomen. De laatste jaren wordt een stijging van het aantal lymepatiënten gemeld. Tijdige diagnose en behandeling is noodzakelijk. Bijna 30% van de mensen die buiten werken heeft ooit de ziekte van Lyme gehad of heeft nog steeds klachten als hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid.

Het verwijderen van een teek moet rustig en precies gebeuren want het is belangrijk de teek op dit moment niet fijn te knijpen. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen te koop zoals een tekenlepel, tekentang, tekenkaart, tekenhaakje en tekenlasso, een instrumentje dat de teek met een lusje vastpakt en hem onbeschadigd kan uittrekken. Er zijn ook apparaatjes waarmee de teek bevroren wordt. Over de veiligheid van deze laatste manier van teken verwijderen is nog weinig bekend.

Het is aan te raden uw lichaam zoveel mogelijk te bedekken met een lange broek en lange mouwen. Tegenwoordig is ook tekenwerende kleding te koop. GroenerGras Hoveniers: vakbekwaam, vertrouwd en betaalbaar.