Stuur kinderen weer het bos in. En eigenlijk iedereen.

Goed voor lichaam en geest: allemaal het bos in. Mensen voelen zich prettiger en zijn gezonder in het groen. Een park, waterplas of zelfs een plaatje van natuur kan al effect hebben. Als scholieren, patiënten, oudere stadsbewoners – ja eigenlijk iedereen – in het groen verkeren, of zelfs maar uitkijken op een boom, gaat hun gezondheid en welbevinden er op vooruit. Toch moeten tuinen het nog vaak afleggen tegen tegels. Mooie initiatieven om het roer om te gooien zijn geboren.

Vierhonderd basisscholen in Nederland zijn al voorzien van een groen schoolplein: stoeptegels eruit, bomen, struiken en water erin. ‘Het effect is enorm’, zegt een leerkracht trots als we wandelen over het schoolplein tussen de wilgen, het struikgewas, een ingegraven rioleringsbuis en de brandnetels.

Samenwerking van een boer, die zijn koeienhouderij combineert met een herberg annex kampeerterrein, Staatsbosbeheer en de sterrenwacht resulteerde in een rugzakroute: kinderen gaan onder begeleiding van een ouder of leerkracht een natuurgebied in om zelf de weg te vinden door te speuren naar routepaaltjes en voeren kleine opdrachten uit zoals waterbeestjes vangen, roofvogels spotten, spoorzoeken of het weer voorspellen. Op het terrein van de boer mogen de kinderen namen bedenken voor de kalfjes van de zwangere koeien en maken ze kennis met hun vader, een breedgeschouderde fokstier. In de sterrentuin rond de sterrenwacht krijgen ze vragen als ‘hoe heet is de zon’, of ‘hoe lang doe je erover per raket van de aarde naar Jupiter?‘ De rugzakroutes zijn uitgezet voor elke leeftijd en worden vaak als kinderfeestje gedaan. Leuk en leerzaam!

Ouders kunnen hun kinderen ook meenemen op ontdekkingsreis door de verborgen wereld van bomen en het bos, aan de hand van het boek van de populaire boswachter Peter Wohlleben. Deze vertelt op entertainende wijze hoe we verschillende bomen en hun eigenschappen kunnen onderscheiden. Daarnaast geeft hij talloze tips en adviezen over hoe je je weg kunt vinden zonder kompas of gps, onder welke bomen je moet schuilen tijdens een storm, welke bessen en paddenstoelen eetbaar zijn, hoe je dierensporen moet lezen, hoe je jezelf met natuurlijke insectenverdelgers tegen muggen, mieren en teken kunt beschermen, hoe je het bos met kinderen kunt verkennen en hoe je het best een nacht alleen in het bos kunt doorbrengen.