Een vijver aanleggen in uw tuin

Wanneer u over voldoende ruimte beschikt in uw tuin is een vijver zonder enige twijfel een mooie toevoeging. Niet alleen zorgt het voor een extra natuurlijke dimensie, het trekt ook kikkers aan en nieuwe insecten zoals libellen. Een vijver aanleggen in uw tuin? Onze vakhoveniers helpen u graag bij de aanleg!

Soorten vijvers

Wanneer u heeft besloten om een vijver aan te leggen, bent u er nog niet. Er wacht namelijk nog een aantal extra keuzes, zoals welke soort en vorm u wilt. Van koi- tot plantenvijver en van sier- tot zwemvijver: er zijn diverse mogelijkheden. Omdat iedere vijver anders is en op een andere manier aangelegd dient te worden, is het noodzakelijk om alvorens de aanleg te weten welke soort u wilt hebben.

Aanleg in 6 stappen

De beste periode om een vijver aan te leggen, is in het voorjaar (maart of april). De planten hebben dan direct de kans om opgenomen te worden door de natuur. Wanneer u onze hulp inschakelt bij de aanleg gaan wij als volgt te werk:

  • Ontwerp. Een tuinontwerp is noodzakelijk, omdat het ontwerp en de afmetingen van de vijver moeten aansluiten bij de rest van uw tuin. Alleen zo creëert u één mooi geheel. Ook wordt hierbij gekeken of er extra werkzaamheden moeten plaatsvinden, zoals het verleggen van de bestrating of het rooien van een boom.
  • Plaatsbepaling. Als het ontwerp klaar is, zetten we de plek waar de vijver moet komen af met paaltjes. Alles wordt nog eens zorgvuldig nagemeten, zodat we precies weten waar we moeten beginnen met graven.
  • Graven. Nu gaat het echte werk beginnen: de vijver wordt uitgegraven. Afhankelijk van de grootte en diepte doen we dit met de hand of met een graafmachine.
  • Bodem bedekken. Na het graven wordt de bodem allereerst bedekt met een worteldoek dat de vijver beschermt tegen wortels van omliggende bomen en planten. Hier overheen komt vervolgens een speciaal vijverdoek te liggen wat er voor zorgt dat het water niet in de grond kruipt.
  • Vullen met water. Alle voorbereidingen zijn getroffen: tijd om het gegraven gat met water te gaan vullen.
  • Afwerking. De afwerking bestaat uit het wegwerken van het nog zichtbare doek, het uitzoeken van speciale beplanting en het loslaten van vissen. Voor deze twee laatst genoemde zaken bent u wel afhankelijk van de gekozen vijversoort. Zo is niet iedere soort geschikt voor planten of vissen.

Planten

Eén van de bekendste waterplanten is de waterlelie. Andere soorten waaraan u kunt denken, zijn moerasplanten, oeverplanten, zuurstofplanten en drijfplanten. Wij maken graag een persoonlijk beplantingsplan dat is afgestemd op het soort vijver en de uitstraling die u wilt creëren.

Maak vrijblijvend een afspraak wij nemen graag de vele mogelijkheden met u door!