Omdat de winter veel van een tuin vergt, is het noodzakelijk om uw tuin voordat het gaat vriezen winterklaar te maken. Het winterklaar maken van een tuin omvat een aantal klussen die ervoor zorgen dat uw tuin de winter goed doorkomt. Kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? GroenerGras Hoveniers helpt u graag met onderstaande werkzaamheden en zorgt dat uw tuin zelfs de strengste winters overleeft.

Planten en borders winterklaar maken

De meeste éénjarige planten zijn na de herfst uitgebloeid. Bij het winterklaar maken van uw tuin is het daarom aan te raden om deze uit de tuin te verwijderen, omdat de stengels anders gaan rotten en uw tuin kunnen vervuilen. Vaste planten kunt u tijdens de winter gewoon laten staan. Wanneer een deel van de plant is afgestorven, kunt u deze wegknippen. Zo profiteert u ook in de winter van een mooi bijgehouden border. Is uw tuin voorzien van tuinplanten die niet bestand zijn tegen de koude wintermaanden? Dan is het raadzaam om deze met speciale doeken of folie tegen de vorst te beschermen.

Bomen winterklaar maken

Boomverzorging mag niet ontbreken wanneer we het hebben over het winterklaar maken van een tuin. Voor de meeste bomen is de winter de beste snoeiperiode, omdat ze dan in hun winterrust verkeren. Daarnaast kunt u bij een kale boom beter zien wat u snoeit en hoe de vorm wordt. ABC-bomen (Acer-esdoorn, Betula-berk en Carpinus-haagbeuk) en notenbomen vormen echter een uitzondering en mogen niet gesnoeid worden als ze kaal zijn.

Gazon winterklaar maken

In veel tuinen heeft het gazon een grote invloed op de uitstraling van de tuin. Reden genoeg om het gazon ook in de winter voldoende aandacht te geven, zodat u in het voorjaar weer kunt genieten van een gezond stuk gras. Belangrijke klussen die moeten worden uitgevoerd tijdens het winterklaar maken van uw tuin, zijn het aansteken van de graskanten, het bemesten van het gras en het verwijderen van bladeren, zodat het gazon voldoende zuurstof krijgt. Daarnaast is het raadzaam om ongeveer één keer per maand kalk over het gazon te strooien in de wintermaanden. Dit helpt om mosvorming tegen te gaan.

Vijver winterklaar maken

Voor het leven in en rondom een vijver is de winter een zware periode. Daarom is het belangrijk dat u uw vijver onderhoudt en deze voordat de winter begint winterklaar maakt. Allereerst dienen in het water gewaaide bladeren en afgestorven plantendelen uit de vijver te worden verwijderd. Deze kunnen namelijk gaan rotten en de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk dat u bevriezing van het water probeert te voorkomen. Wanneer de vijver bevroren raakt, kan er namelijk geen zuurstof meer in het water komen. Dit kan ervoor zorgen dat vissen en kikkers de winter niet overleven. Bevriezing van het water kunt u voorkomen door een pompje in het water te plaatsen waardoor het water in beweging blijft.

Maak vrijblijvend een afspraak wij nemen graag de vele mogelijkheden met u door!