Wanneer de winter op zijn einde is en het langzaamaan lente begint te worden, is het tijd om voorjaarsonderhoud uit te voeren in uw tuin. Voorjaarsonderhoud omvat alle werkzaamheden die nodig zijn om uw tuin weer volop te kunnen laten bloeien. Kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? GroenerGras Hoveniers neemt het voorjaarsonderhoud graag uit uw handen. Wij helpen u onder andere met onderstaande werkzaamheden.

Opruimen

Bladeren en stengels van planten lopen in de winter een groot risico om af te sterven. Aan het begin van de lente is het daarom goed om deze afgestoven plantendelen uit uw tuin te verwijderen. Ook onkruid verwijderen behoort tot voorjaarsonderhoud. Zo liggen uw borders er mooi bij en blijven ze bovendien langer gezond. Het snoeien van planten laat nog even op zich wachten. Voor de meeste planten geldt namelijk dat dit het beste na de bloei kan worden gedaan.

Bemesting

Na de winter kunnen planten vaak wel wat mest gebruiken. Bemesting is daarom een belangrijk onderdeel van het voorjaarsonderhoud van uw tuin. Niet alleen planten dienen te worden bemest, maar ook het gazon. Wij raden u aan om voor organische bemesting te kiezen, omdat gras en planten hierbij meer kans krijgen om de voedingsstoffen op te nemen.

Beplanting

Maart is voor een aantal planten de ideale maand om geplant te worden. Voorbeelden zijn rozenplanten, vruchtbomen en bladverliezende planten en bomen met kale wortels. Groenblijvende heesters en coniferen kunnen het beste begin mei worden geplant. Eénjarige planten kunnen geplant worden wanneer de kans op nachtvorst over is.

Bestrating

Doordat de temperatuur in de lente toeneemt, is deze periode erg gunstig voor onkruidgroei. Om de schade te beperken, is het belangrijk dat er op tijd actie wordt ondernomen. Hierbij kunt u denken aan het onkruidvrij maken van de bestrating, maar ook aan onkruidbestrijding door de bestrating met een speciale onkruidverdelger te bespuiten.

Voorjaarsonderhoud vijver

Ook het leven in de vijver komt in het voorjaar weer op gang. Na de winter is het echter vaak slecht gesteld met de waterkwaliteit van uw vijver. Om de waterkwaliteit te bevorderen, dienen afgestorven planten(delen) daarom zo snel mogelijk uit het water te worden verwijderd. Daarnaast behoort het controleren van de waterwaarden ook tot voorjaarsonderhoud.

Maak vrijblijvend een afspraak wij nemen graag de vele mogelijkheden met u door!