Vijveronderhoud is niet alleen nodig om te zorgen dat uw vijver er mooi uit blijft zien, maar ook om uw vijver leefbaar te houden. Benieuwd wat vijveronderhoud precies inhoudt? We hebben de verschillende werkzaamheden per seizoen voor u op een rijtje gezet. Uiteraard helpen onze vakhoveniers u graag bij het uitvoeren van vijveronderhoudswerkzaamheden.

Vijveronderhoud voorjaar en zomer

In deze periode van het jaar is vijveronderhoud noodzakelijk. Zo moeten er in het voorjaar nieuwe planten worden gezet. Zorg hierbij voor voldoende zuurstofplanten, omdat deze het water van zuurstof voorzien en het water helder houden. Daarnaast moeten de vissen in de lente- en zomermaanden uiteraard gevoerd worden.

Vijveronderhoud herfst

Wanneer de herfst is aangebroken en het blad van de bomen waait, is onderhoud aan de vijver essentieel. De ingewaaide bladeren dienen namelijk uit de vijver te worden verwijderd. Op deze manier voorkomt u dat de bladeren op de bodem van de vijver terechtkomen, de vijver aan zuurstof wordt onttrokken en het leven van de vissen wordt bedreigd. Hoe lost u dit probleem op? Dit is eigenlijk heel simpel: u kunt met een visnet de bladeren eruit vissen. Om geen last te krijgen van het hele probleem kunt u er ook voor kiezen om een net boven uw vijver te hangen dat de bladeren opvangt.

Vijveronderhoud winter

Wanneer de vijver in de koude wintermaanden bevroren raakt, kan er geen zuurstof meer in het water komen. Wanneer uw vijver van vissen of kikkers is voorzien, is het dan ook noodzakelijk om bevriezing van het water te voorkomen. Dit kan door een pompje in het water te plaatsen waardoor het water in beweging blijft.

Vijverwater testen

Naast het seizoensgebonden vijveronderhoud is het ook nodig om het vijverwater één keer per jaar te testen en hierbij de waterwaarden te onderzoeken. Goede waterwaarden zorgen ervoor dat het water in biologisch evenwicht is. Dit resulteert in helder vijverwater zonder algen. Hoe beter de waterwaarden, hoe beter de omstandigheden voor vissen zijn!

Maak vrijblijvend een afspraak wij nemen graag de vele mogelijkheden met u door!