Wintersnoei

Wintersnoei kun je toepassen bij de meeste bladverliezen bomen en struiken, want ‘s-winters ligt de sapstroom stil. Uitzonderingen zijn de esdoorn, berk en walnoot. Wintersnoei is het moment dat je bouwt aan de vorm van de plant. Het is belangrijk om vantevoren te bedenken in welke vorm je een plant of boom wilt hebben.

Snoei van de blauwe regen (wisteria).

De sprookjesachtige blauwe regen is een zeer sterke plant met een enorme groeikracht. Daar moet je rekening mee houden als je hem in de tuin plant. Je kunt hem heel goed snoeien en in bedwang houden maar daar moet je wel  op jonge leeftijd al mee beginnen. Het is handig om van tevoren goed te bedenken in welke vorm je een blauwe regen wilt laten groeien. Hij hecht zich niet zelf aan een gevel zoals een klimop, je moet hem vastbinden. Als hij goed wordt geleid heb je daar later veel plezier van met snoeien.

Snoeien doe je 2x per jaar, in de zomer en in de winter. Snoei in de winter is makkelijk. Omdat het blad er af is kun je heel goed zien wat je aan het doen bent. Takken die geen bloemknoppen hebben kun je weghalen en lange takken die niet nodig zijn voor de vorm, knip je weg tot op 2 knoppen van de basis. Vanaf maart zie je de bloemknoppen al dikker worden, pas wel dat je deze niet beschadigt. Wordt de plant na een aantal jaren toch te groot, dan kun je ook een keer veel verder terugsnoeien. In de zomer snoei je om de vorm te behouden. De blauwe regen bloeit in april, daarna krijg je in de zomer hele lange slierten. Om de plant mooi te houden knip je deze gewoon terug.

Eigenlijk kun je bij het snoeien niet echt fouten maken. Het belangrijkste is dat de blauwe regen vanaf jonge aanplant goed worden bijgehouden. Wanneer je niet begint  met het opbouwen van een goede struktuur krijg je later een warboel die niet meer te ordenen is.

Tot slot een tip voor het kopen van een blauwe regen: als je zeker wilt weten dat je een goed bloeiende blauwe regen koopt, koop hem dan in het voorjaar wanneer de knoppen al aan de takken zitten.